1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

награди:

 • За “Земја во која не се стигнува”, наградата на РТВ Скопје и Струшките вечери на поезијата за 1966 г.

 • За “Пријателите Бон и Бона”, наградата на РТВ Скопје и Струшките вечери, во 1975 г.

 • За “Мојот звук”, наградата “Младо поколење” за 1978 г. и наградата на РТВ Скопје и Струшките вечери за 1978 г.   

 • Змаевата награда (1983 г.) за постигнувања во современиот израз на литератрата за деца

 • За романот за возрасни “Тесна врата”, наградата “Стале Попов”, за 1983 г.

 • За романот “Тромбот” наградата на ДПМ за 1998 г. (Но, вратена од авторот)

 • За романот “Адамовото ребро”, наградата 'Рациново признание' за  2000 г.

 • За романот “Куклите на Росица”, наградата на Утрински весник „Роман на годината“ за 2004 г.

 • За романот „Куќичка“, номинација за наградата „Балканика“ 2011 г.

 • За „Кадифената покривка“ - новелети за жени-убијки, наградата „Стале Попов“ за 2015 година
 • За „Песот со тажен поглед“ - наградата на Фондацијата Славко Јаневски за 2019 г.